Jaarlijks belanden er zo’n 150 miljoen blikjes in het milieu. Lege drankblikjes van bijvoorbeeld bier en fris in de berm, sloot of in het park. Dit zwerfafval zorgt voor overlast, ongedierte, schade aan de natuur én hoge kosten voor het opruimen. En het is zonde, want blikjes kunnen goed gerecycled worden. Dat scheelt nieuwe grondstoffen en is beter voor het klimaat.
Statiegeld op glazen (bier)flesjes ken je al. Ook is statiegeld op plastic drankflessen – groot en klein – niet meer weg te denken. Vanaf 1 april 2023 maakt Nederland ook kennis met het statiegeldblikje. Op drankblikjes zoals bier en frisdrank komt een statiegeldlogo en de blikjes hebben een waarde van 15 cent aan statiegeld. Hierdoor moet het zwerfafval van drankblikjes fors verminderen en hergebruik via recycling toenemen.
Inleveren kan bijna overal
Je kunt drankblikjes – net als plastic drankflessen – inleveren bij grote supermarkten, bemande benzinestations en treinstations. Op deze circa 5.000 locaties krijg je altijd je statiegeld terug. Cateraars, sportclubs en scholen mogen zelf bepalen of zij blikjes innemen en of zij het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel. Drankblikjes met statiegeld herken je aan het statiegeldlogo. Zorg er wel voor dat de barcode goed gescand kan worden in de automaat.
Heeft het blikje (nog) geen statiegeldlogo? Dan kun je het niet inleveren en mag het in de pmd-zak, net als voor de invoering van het statiegeld.
Hoe vervuilend zijn blikjes? Als blikjes in de natuur eindigen, zijn ze erg vervuilend. Bij een stalen blikje duurt het tussen de anderhalf en 500 jaar voordat het in de natuur vergaan is. Bij een aluminium blikje duurt het meer dan 50 jaar. Omdat er in een metalen verpakking soms ook een coating zit (bijvoorbeeld een laagje plastic) en inkt aan de buitenkant, betekent het dat dit ook in het milieu komt. Daarnaast kan aluminium in een maaimachine komen, waardoor er hele scherpe stukjes in het milieu komen die dieren kunnen verwonden.
Wat levert het statiegeld op blikjes op? Minder blikjes tussen het zwerfafval. Volgens tellingen nam het aantal blikjes op straat en in de natuur toe afgelopen jaren. Dat zal flink afnemen dankzij het statiegeld op blikjes. Experts verwachten dat tussen de 80 en 95% van de blikjes wordt ingeleverd. Het aantal blikjes bij het zwerfafval daalt met 70 tot 90%. Dat komt neer op zo’n 120 miljoen blikjes per jaar.
(Bron: Milieu Centraal)