Tien basisscholen uit de Hoeksche Waard en zeven basisscholen op Goeree-Overflakkee doen van 27 mei tot en met 20 juni mee met de E-waste Race. De scholen gaan vier weken lang de uitdaging aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). De kinderen zamelen klein elektronisch afval in, zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie. Het project ging woensdag 22 mei officieel van start met een kick-off met wethouder Robin Heij op de Willibrordusschool in Oud-Beijerland en een dag later op de Prins Johan Frisoschool in Herkingen, in het bijzijn van wethouder Daan Markwat.

Vanuit de buurt meedoen

Woon je in de buurt van een van de tien deelnemende scholen, dan kun je tussen 27 mei en 20 juni gemakkelijk en gratis je elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doe je door jouw elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl. Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje, maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en accu’s vallen niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd. Kun je zelf batterijen uit de apparaten halen? Haal deze er dan voor het inleveren uit.

Wanneer je jouw klein elektronisch afval apart inlevert, zorg je ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde gehaald worden. De E-waste Race maakt het je gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij je thuis komen ophalen.

groepsfoto van groep 8 van de Wilibrordusschool in Oud-Beijerland bij de kick-off van de E-waste Race
De leerlingen van groep 8 van de Willibrordusschool met hun leerkracht, wethouder Robin Heij (midden) en René Huisman (links), directeur van de RAD.

Wethouder Robin Heij startte de race in de Hoeksche Waard door een zelf meegebracht kapot elektrisch apparaat in te leveren en de leerlingen aan te moedigen: “Het is niet alleen leuk om met elkaar de race te doen, het is ook belangrijk om spullen te verzamelen die we opnieuw kunnen gebruiken, te repareren of onderdelen opnieuw te gebruiken als grondstof. Zo zorgen we er samen voor dat niet alles in de vuilnisbak verdwijnt.”

Win-win situatie

De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en het promoten van het inzamelen op hun school. De school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus bied ook je kapotte of oude elektronische apparaten online aan! Als dank voor jouw bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvang je kortingscodes voor duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

De leerlingen van groep 7/8 van de Prins Johan Frisoschool met hun leerkracht, wethouder Daan Markwat (links), René Huisman (midden), directeur van de RAD en projectleider Nick.

Wethouder Daan Markwat moedigde de leerlingen van groep 7/8 van de Prins Johan Frisoschool aan: “Laten we met elkaar proberen zoveel mogelijk oude elektrische apparaten in te zamelen. De kapotte apparaten kunnen vaak nog gerepareerd worden in een Repair Café. En van de apparaten die echt niet meer te repareren zijn, kunnen veel onderdelen gerecycled worden. Het is zonde om die apparaten weg te gooien en de grondstoffen die erin zitten te verbranden met het restafval. Dus apart inzamelen is belangrijk.”

Meer weten?

Als je meer wilt weten over de E-waste Race en hoe jij de school bij jou in de buurt kunt helpen, lees je meer op onze speciale pagina over de E-waste Race.

E-waste Race op TV Hoeksche Waard

Focus is een talkshow die wordt uitgezonden op TV Hoeksche Waard. In de week van 20 mei kwam de RAD aan het woord over de E-waste Race (vanaf 15:46).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Publicaties.