Elk jaar belanden er miljarden sigarettenfilters op straat. Dat ziet er vies uit én trekt meer straatvuil aan. Niet alleen hebben filters invloed op het straatbeeld, ze zijn ook slecht voor het milieu. Daarbij is het opruimen ervan moeilijk en kostbaar, bijvoorbeeld omdat het niet goed bereikbaar is (bij bankjes, paaltjes en in het groen) of in de grond getrapt wordt (sigarettenpeuken).

Daarom ontwikkelde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de campagne Maak ‘m uit, gooi ‘m in, om te zorgen dat rokers (uitgedoofde) sigaretten in de (rest)afvalbak gooien.

Je sigaret mag in de afvalbak

Wist jij dat je sigaret in de afvalbak mag? Sigarettenfilters behoren namelijk tot het restafval, omdat ze uit plastic bestaan dat niet door de natuur afgebroken kan worden (dat plastic valt niet onder pmd, omdat het geen verpakking is). Als microplastics uit een filter in water belanden, blijven ze nog honderden jaren schadelijk voor mens en dier.

Dus maak je sigaret uit (zo voorkom je brandgevaar!) en gooi ‘m in de afvalbak.

Tips om zwerfafval tegen te gaan

Als afval ergens belandt waar het niet thuishoort, noemen we dat zwerfafval. Het ligt op straat en in bermen, op openbare plaatsen, in groenperkjes en in de natuur. Naar schatting 50 miljoen kilo van het huishoudelijke restafval in Nederland belandt zo op straat in plaats van in een afvalcontainer.

Zo kun jij onder meer je steentje bijdragen om zwerfafval tegen te gaan:

  • Beperk zelf je afval: neem je eigen boodschappentas mee, gebruik een hervulbaar waterflesje en neem een eigen afsluitbare beker mee voor koffie of thee.
  • Gooi al je afval, ook kleine dingen zoals sigarettenpeuken, kauwgom of tissues, altijd in een openbare vuilnisbak. Of neem je afval mee naar huis en lever het daarna gescheiden in, zodat het gerecycled kan worden.
  • Doe mee met een opruimactie in je eigen buurt of een natuurgebied. Er zijn op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard meerdere groepen vrijwilligers actief waar je je bij kunt aansluiten of ga zelf op pad met een afvalgrijper. Op vrijdag 20 september kun je bijvoorbeeld meedoen met World Cleanup Day 2024. Op de website van Supporter van Schoon lees je hier meer over.
  • Zet geen afval naast volle straatvuilnisbakken, papierbakken of vuilcontainers, maar neem het mee naar huis.
hand met sigaret boven afvalbak

Wist je dat…

  • Het tussen 1 en 12 jaar duurt voordat het papier en de tabak uit een sigaret afbreken? Het filter breekt nooit af, want het plastic ervan vergaat niet. Dit valt uiteen in piepkleine deeltjes die in de bodem of in het water blijven rondzwerven (microplastics).
  • Tussen de 20 en 30% van het zwerfafval bestaat uit sigarettenfilters?

Dus ben je klaar met je sigaret? Dan mag die gewoon in de afvalbak. Even uitmaken en erin gooien. Simpel!