Hoe lang doe jij met een pmd-zak? Een of anderhalve week of heb je er elke week zeker twee nodig? Hoeveel zakken je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid drinkpakken en verpakkingen van plastic en blik die je thuis gebruikt.

 

Uit (eigen) ervaring weten we dat de meeste huishoudens gemiddeld één pmd-zak per week gebruiken. In dat geval zou je met een rol pmd-zakken 15 weken vooruit kunnen, want op elke rol zitten 15 zakken. En stel dat je er twee per week gebruikt, dan heb je niet elke twee weken een nieuwe rol pmd-zakken nodig.

Een per keer, dan grijpt een ander niet mis

Ben je bijna aan de laatste zak begonnen en heb je dus een nieuwe rol pmd-zakken nodig? De transparant groene pmd-zakken vind je bij diverse afhaalpunten bij jou in de buurt, zoals supermarkten en gemeentehuizen. Je kunt gratis een rol meenemen als je er een nodig hebt. Neem er één per keer mee als je een nieuwe rol pmd-zakken gaat ophalen. Zo grijpt een ander niet mis.

Geen verpakking? Niet in de zak!

De regels voor ‘t pmd zijn simpel: is het een verpakking van plastic of blik (metaal) of is het een drinkkarton, komt de verpakking uit je huishouden (dus uit de keuken of de badkamer) en is de verpakking leeg? Dan mag het in de pmd-zak.

Kleine (hard) plastic spullen die geen verpakking zijn, horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals speelgoed, tuinstoelen en (grote stukken) piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen.

Wat er verder wel en niet in de pmd-zak hoort, lees je op radbv.nl/pmd

Gratis, maar alleen voor pmd

Ten slotte nog dit: de pmd-zak is alleen voor pmd-afval. We bieden deze zakken gratis aan, omdat je op deze manier gemakkelijk je lege verpakkingen van plastic en blik en lege drinkpakken kunt scheiden en wekelijks kunt aanbieden om door ons te laten ophalen.

De pmd-zakken zijn er dus niet om bijvoorbeeld je versleten kleding in te verzamelen voor de textielcontainer of om er ander afval in te doen.

Mag het bij het pmd?

Als je deze drie vragen met ‘ja’ beantwoordt, hoort het bij het pmd-afval:

  • Is het een verpakking van plastic, blik/metaal of drankkarton?

  • Is het leeg?

  • Komt het uit de keuken of badkamer?

Je pmd-zak bied je op de inzameldag aan vóór 8.00 uur ‘s ochtends of op z’n vroegst de avond ervoor na 20.00 uur.

De inzameldagen voor jouw postcode vind je in de Afvalkalender in de RAD-app en online).