In een tijd waarin duurzaam afvalbeheer steeds belangrijker wordt, is het belangrijk om te begrijpen hoe we afval effectief kunnen scheiden. Twee voorkomende manieren van afvalscheiding zijn bronscheiding en nascheiding. Maar wat houden deze methoden precies in, en waarom zijn ze belangrijk? Goed om te weten: ook bij nascheiding moet je je papier, glas, gft en textiel zelf scheiden, simpelweg omdat deze afvalstromen niet achteraf gescheiden kunnen worden.

Bronscheiding

In de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard maken we gebruik van bronscheiding met verschillende Kliko’s thuis en ondergrondse verzamelcontainers. Thuis scheid je lege plastic verpakkingen, blikjes (metaal) en drinkpakken van het restafval door ze in de speciale pmd-zakken te doen. Door afval en grondstoffen al bij de bron te scheiden, wordt het recycleproces efficiënter en verbetert de kwaliteit van het eindproduct na recycling.

Nascheiding

Bij nascheiding wordt pmd-afval samen met het restafval weggegooid. In het sorteercentrum wordt het afval vervolgens door machines en menskracht uit elkaar gehaald. Hoewel nascheiding vaak eenvoudiger lijkt, is het uiteindelijk duurder en minder efficiënt.

In grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht -waar de ruimte krap is- kan nascheiding handiger zijn, maar het maakt recyclen wel lastiger. In onze regio hebben we minder hoogbouw en minder huishoudens per gebied in vergelijking met grote steden, waardoor we gebruik kunnen maken van bronscheiding. Met bronscheiding scheid je het afval al thuis, waardoor je je meer bewust wordt van je eigen impact op het milieu. Ook blijft pmd-afval zo schoner, wat zorgt voor betere recyclingmogelijkheden.

Wist je dat? Pmd-afval in doorzichtige zakken een hogere kwaliteit heeft dan wanneer je het aanbiedt in donkere zakken of bakken? Pmd in doorzichtige zakken zorgt voor een betere kwaliteit omdat vervuilde zakken makkelijk te herkennen en achter te laten zijn, waardoor minder vervuiling (stoorstoffen) in de recyclingstroom terechtkomt.