Al sinds 1997 is het op de eerste dinsdag van september Duurzame Dinsdag. Morgen is het weer zover! Dan worden de mensen achter duurzame initiatieven uit de samenleving in het zonnetje gezet en gehuldigd. De boodschap van deze initiatieven wordt tevens met de politiek besproken. Voor initiatiefnemers is dit het belangrijkste moment om impact te maken.

Dat is nodig, omdat deze diverse groep van burgerinitiatieven, startups, scale-ups, coöperaties en hulpmiddelen van groot belang is voor de overgang naar een duurzame wereld. Het lukt vaak nog niet om voldoende zichtbaar te zijn en een samenwerking aan te gaan met andere organisaties. Overheid en politiek krijgen deze initiatieven vaak niet te eens zien. Daarom is Duurzame Dinsdag een stemversterker.

Duurzame Dinsdag is onderdeel van een programma dat het hele jaar doorloopt. De duurzame initiatieven die op deze dag zichtbaar worden, voorspellen de toekomst en maken zichtbaar welke ontwikkelingen op ons afkomen. Dit gaf de afgelopen jaren al inzicht in bijvoorbeeld ontwikkelingen zoals autodelen, right to repair, regeneratieve landbouw, plastic-revolutie en herstel van onze relatie met de natuur.

Uit de honderden duurzame initiatieven die het afgelopen jaar zijn ingediend, zijn er zeven geselecteerd die kans maken op een van de Duurzame Dinsdag prijzen. Deze initiatieven krijgen morgen, op 3 september, de gelegenheid zich te presenteren aan de jury van Duurzame Dinsdag en het publiek in Nieuwspoort in Den Haag. Uiteindelijk worden drie prijzen van € 10.000 en een publieksprijs uitgereikt. Ook vindt de uitreiking van de Duurzame Lintjes plaats. Jaarlijks krijgen een drietal mensen deze opgespeld voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk initiatief.