Je groente-, fruit- en tuinafval (gft) gescheiden weggooien is van groot belang. Het helpt ons niet alleen om afval om te zetten in waardevolle compost en biogas, maar het bespaart ook grondstoffen. Ondanks dit mooie resultaat, zien we nog te vaak dat er vervuiling optreedt doordat niet het juiste afval bij het gft wordt gegooid.

Plastic en gft: een foute combinatie

Helaas zien we dat er nog veel (bio)plastic bij het gft terechtkomt, zoals plastic pedaalemmerzakken of zogenaamd ‘bioplastic’. Dit lijkt misschien handig, maar is schadelijk voor het verwerkingsproces. Plastic, zelfs bioplastic gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals maïs of suikerriet, hoort niet bij het gft. Dit leidt tot vervuiling van de compost en kan ervoor zorgen dat hele ladingen worden afgekeurd. Zorg er dus voor dat al het plastic in de pmd-zak terechtkomt (en bioplastic mag bij het restafval).

Gft in een zak of niet?

Heb je een bakje voor je gft in de keuken? Top! Maar bedenk dat een zakje daarin eigenlijk niet nodig is. Dat geldt ook voor je gft-container. Hooguit een stukje krant of keukenpapier op de bodem volstaat. Wil je toch graag een zak gebruiken? Zorg er dan voor dat de zak voorzien is van het Kiemplantlogo of het OK Compost-logo. Deze zakken zijn speciaal gemaakt om samen met het gft te composteren en mogen dus wél in de gft-bak. Je vindt ze onder meer bij supermarkten, warenhuizen en in webshops.

Wat mag er bij het gft?

Naast etensresten zoals groente- en fruitschillen, gekookt eten en vlees- of visresten, kun je ook tuinresten zoals gras, bladeren, klein snoeiafval en zelfs eierschalen in de gft-bak kwijt. Twijfel je over wat er wel of niet bij mag? Check onze handige Afvalwijzer in de RAD-app of op onze website.

Wat gebeurt er met jouw gft?

Jouw zorgvuldig gescheiden gft wordt op verschillende manieren verwerkt. Een deel gaat door een vergistingsproces waar biogas van wordt gemaakt, dat weer wordt omgezet in elektriciteit of groen gas. Het resterende gft wordt tot compost verwerkt, wat een belangrijke rol speelt in de land- en tuinbouw. Zo draagt jouw inspanning bij aan een gezonde bodem en duurzamere voedselproductie.

Voorkom vervuiling: samen houden we het schoon!

Helaas wordt zo’n 5% van het ingezamelde gft afgekeurd vanwege vervuiling door plastic of andere verkeerde materialen. Dit leidt ertoe dat het afval verbrand moet worden, in plaats van dat het wordt hergebruikt. We kunnen dit samen voorkomen door alert te zijn op wat er in de gft-bak terechtkomt.

Met jouw hulp maken we een verschil: samen voor een schoner milieu en een duurzame toekomst!