Op weg naar een nog duurzamere toekomst zette de Regionale Afvalstoffendienst (RAD), de grondstoffen- en afvalinzamelaar van Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard, onlangs een belangrijke stap met de aanbesteding voor de levering van onderlossende ondergrondse containers. Bij deze aanbesteding stonden duurzaamheid en circulariteit centraal, waarbij zowel de inzet van mensen als middelen zorgvuldig is afgewogen.

Bijdrage aan circulaire ambities

Meerdere partijen hadden zich voor de aanbesteding ingeschreven, waarbij CS-Staal uit Oude-Tonge als beste uit de bus kwam. Het aanbod van CS-Staal blinkt uit op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en circulaire oplossingen. “CS-Staal is ontzettend blij met de gunning door RAD voor de levering van onderlossende ondergrondse containers (containers waarbij de inhoud via een opening aan de onderkant wordt gelost in een inzamelvoertuig, nadat een kraan de container uit de grond heeft getild).”, licht Julian Broeders, mede-eigenaar van CS-Staal, toe. “Op deze manier kunnen we bijdragen aan de circulaire ambities van de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard. Met deze gunning creëren we samen ook extra werkgelegenheid voor mensen uit de regio, onder wie mensen met een grotere begeleidingsbehoefte.”

Lokale leverancier

RAD is bijzonder trots dat een lokale leverancier uit het eigen werkgebied, CS-Staal, aan deze hoge eisen kon voldoen. Laurens Milot, teamleider Inzamelmiddelen, laat weten: “We kennen CS-Staal van het herstelwerk dat zij doen aan onze technisch afgeschreven containers, zodat we die kunnen hergebruiken. Tijdens een demonstratie van deze nieuwe containers was het inspirerend om de bevlogenheid van de medewerkers van CS-Staal te ervaren. Dit benadrukt niet alleen hun betrokkenheid, maar ook het vermogen om innovatieve oplossingen te leveren die bijdragen aan een circulaire economie.”

Woensdag 18 september bekrachtigden CS-Staal en de RAD hun samenwerking met een symbolische handeling in de werkplaats van CS-Staal, onder toeziend oog van wethouder Daan Markwat van gemeente Goeree-Overflakkee en Huibert Steen van gemeente Hoeksche Waard (beide wethouders hebben afval in hun portefeuille).

Hergebruik van materialen

De aanbesteding verliep via een zorgvuldig proces met vastgelegde gunningscriteria. De focus daarbij lag op duurzaamheid, circulariteit en hergebruik van materialen. Meerdere onderdelen van de huidige onderlossende ondergrondse containers, waaronder de trommels van de inwerpzuil (het bovengrondse gedeelte van de container, waar de vuilniszakken in gaan), zijn herbruikbaar in de nieuwe ontwerpen. Dit draagt in belangrijke mate bij aan het verlengen van de levenscyclus van de materialen, wat perfect aansluit bij de circulaire doelstellingen van RAD.

Naast de levering van de containers is er een optie tot verlenging van de samenwerking voor een periode van 10 jaar. Dit draagt bij aan de continuïteit en verdere verduurzaming van de activiteiten van de RAD: “Met deze stap zetten wij vol in voor een toekomst waarin duurzaamheid en circulariteit een steeds grotere rol spelen in hun bedrijfsvoering”.

Aanbesteding
Een aanbesteding is een proces waarbij bedrijven de kans krijgen om te bieden op een opdracht van de overheid of een ander groot bedrijf. Het is verplicht voor overheden en sommige bedrijven om een aanbesteding te doen als ze een grote opdracht willen uitbesteden, zoals het leveren van producten of diensten. Dit zorgt ervoor dat de opdracht eerlijk wordt verdeeld en dat iedereen een gelijke kans krijgt om mee te doen.

Door een aanbesteding kun je als bedrijf of overheid de beste partij kiezen op basis van kwaliteit, prijs en andere criteria, zoals duurzaamheid. Het doel is om transparant en eerlijk te zijn, zodat belastinggeld goed wordt besteed en de beste oplossing voor de opdracht wordt gekozen. In ons geval ging het om het vinden van een leverancier voor duurzame ondergrondse onderlossende containers (containers waarbij de inhoud via de onderkant geleegd wordt in een vuilniswagen).