Kapotte apparaten (alles met een stekker of (plek voor) batterijen) kun je gratis inleveren als je een nieuw, vergelijkbaar apparaat koopt. Kleine elektrische apparaten kun je inleveren in inzamelbakken bij diverse bouwmarkten, elektronicawinkels en supermarkten (vanaf volgend jaar heeft elk dorp in de Hoeksche Waard sowieso een inzamelpunt voor kleine elektrisch afval). Je kunt ze ook naar de milieustraat brengen.

Kabels, zoals opladers en verlengsnoeren, worden daarom behandeld als kleine elektrische apparaten. Elektrische apparaten -net als losse batterijen en accu’s- moet je altijd apart inleveren. Dat is veilig en levert waardevolle metalen op.

Dus is de oplader van je telefoon gebroken en daardoor onbruikbaar? Is dat ene verlengsnoer dat je al jaren gebruikt kapot? Hou ze apart en neem ze de eerstvolgende keer mee als je boodschappen doet bij een winkel met een inzamelbak voor kleine elektrische apparaten. Je kunt ze ook bewaren tot je volgende bezoek aan de milieustraat.

Wat gebeurt er met elektrisch afval?

De materialen van oude apparaten (zoals staal, aluminium, koper, glas en kunststoffen) kunnen vaak prima gerecycled worden. Eventuele schadelijke stoffen, zoals in koelkasten en elektronica, worden apart verwerkt zodat ze niet in het milieu terechtkomen.