Het schoonhouden van je gft-bak kan een uitdaging zijn, vooral in de warmere maanden. Een schone bak helpt niet alleen nare geuren te voorkomen, het vermindert ook de kans op maden en ander ongedierte. Met de juiste onderhoudsstappen kun je er eenvoudig voor zorgen dat je bak fris en geurvrij is.
Wat kun je doen?
Na het legen is het verstandig je bak regelmatig schoon te maken. Gebruik kokend water en gebruik wanneer nodig een scheutje (schoonmaak)azijn, allesreiniger of groene zeep toe. Schrob de wanden en bodem goed met een borstel of bezem. Je kunt zelfs een hogedrukreiniger gebruiken. Giet het vuile water het liefst in de gootsteen en niet buiten of op straat. De schoonmaakmiddelen kunnen namelijk schadelijk zijn voor het waterleven. Je kunt ervoor kiezen om Container-FRIS, HG tegen stinkende vuilnisbakken of Bio-rem te gebruiken om de container schoon te maken. Deze middelen gaan stankoverlast tegen, zonder de kwaliteit van het compost aan te tasten. Laat de bak goed drogen na het schoonmaken.
Zet de gft-bak zoveel als mogelijk in de schaduw en/of laat de klep op een kier. Een blokje hout tussen de klep zorgt al voor voldoende lucht, waardoor de inhoud niet gaat broeien en stinken.
Deze middelen niet
Gebruik nooit:
- chloorhoudende producten,
- desinfecterende middelen,
- insecticiden of
- ongebluste kalk of gips.
Deze middelen zijn schadelijk voor het milieu en verstoren het composteringsproces van je gft-afval. Het wel gebruiken van deze middelen maakt het afval ongeschikt voor hergebruik.
Schoonmaakbedrijf?
Mocht je een bedrijf inschakelen dat je ‘groene bak’ voor je schoonmaakt, vraag dan hoe zij omgaan met het vuile water. Het is belangrijk dat het afvalwater op de juiste manier wordt afgevoerd zonder dat het milieu en de omgeving hier onder leidt.
Met deze eenvoudige stappen blijft je gft-bak schoon en geurvrij, zonder schade toe te brengen aan het milieu. Goed voor je bak en voor de natuur!