Vuurwerk afsteken tijdens Oud en Nieuw is een feestelijke traditie die ons met knallen en kleur het nieuwe jaar inluidt. Maar wist je dat we samen ook kunnen zorgen dat het nieuwe jaar schoon en fris begint? Hieronder lees je hoe je kunt genieten van het vuurwerk én een steentje kunt bijdragen aan een schonere omgeving.

Vuurwerk en de natuur: hoe houden we het leuk én verantwoord?

Tijdens de jaarwisseling stijgt de concentratie fijnstof in de lucht enorm, vooral in de eerste uren na middernacht. Windstil en droog weer verergert de situatie, omdat de fijnstof langer in de lucht blijft hangen. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, kun je overwegen minder vuurwerk af te steken en in plaats daarvan te genieten van gezamenlijke vuurwerkshows in de buurt.

Ook zorgt vuurwerk voor vervuiling van bodem en water. Zware metalen die in vuurwerk worden gebruikt dalen neer en kunnen via de bodem het oppervlaktewater bereiken. Deze stoffen zijn giftig voor planten en dieren en kunnen in het milieu blijven ophopen, omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn.

De ochtend na Oud en Nieuw is hét moment om samen de straat op te gaan met een bezem in de hand. Dit wordt ook wel ‘nieuwjaarsvegen’ genoemd. Door vuurwerkresten direct op te ruimen voorkom je dat afval verder de natuur in waait en zo gevaar kan opleveren voor kinderen, (huis)dieren en jezelf.

Veilig omgaan met vuurwerkafval

Na Oud en Nieuw blijft er vaak een berg vuurwerkafval op straat liggen. Het opruimen hiervan is belangrijk om schade aan het milieu te beperken en gevaarlijke situaties te voorkomen. Vuurwerkresten horen bij het restafval en moeten niet in de natuur blijven liggen. Let bij het opruimen goed op blindgangers, dat is vuurwerk dat niet is afgegaan. Maak deze restanten nat en bewaar ze in een afgesloten zak voordat je ze bij het afval aanbiedt. Grote hoeveelheden ongebruikt vuurwerk kun je inleveren bij de milieustraat of het politiebureau.

Begin het jaar samen sterk

Wil je Oud en Nieuw duurzamer vieren? Kies voor legaal vuurwerk zonder plastic, beperk de hoeveelheid, en organiseer samen met buren een gezamenlijke vuurwerkshow. Let ook op vuurwerkvrije zones, zoals rond ziekenhuizen en kinderboerderijen, om overlast te beperken. Maak van het opruimen van vuurwerkresten een kleine wedstrijd en sluit het gezellig af met een kop warme chocolademelk. Zo zorgen we samen voor een schonere en veiligere jaarwisseling!

  • Koop alleen legaal vuurwerk om gevaarlijke stoffen zoals cadmium te vermijden.

  • Beperk de hoeveelheid vuurwerk: organiseer bijvoorbeeld een gezamenlijke vuurwerkshow met de buren of kijk samen naar een centrale vuurwerkshow.

  • Ruim vuurwerkafval snel en veilig op om te voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

  • Blijf enkele uren na middernacht binnen als je gevoelig bent voor luchtvervuiling.