Maak het verschil met jouw bananenschil
20% van het restafval in de gemeente Hoeksche Waard is organisch keukenafval, zo bleek uit de sorteeranalyse van 2023 (daarmee bedoelen we alle voedselresten, bereid en onbereid). Dat is niet alleen jammer -dat organisch keukenafval wordt verbrand in plaats van dat het een tweede leven krijgt als compost- het zorgt ook voor onaangename geuren in je restafvalcontainer. Om je restafvalcontainer langer fris te houden en om het je makkelijk(er) te maken om je keukenafval te scheiden, kun je vanaf 21 oktober als inwoner van de Hoeksche Waard -zo lang de voorraad strekt- gratis een bakje afhalen: het biobakje.
Met het handige biobakje op je aanrecht verzamel je gemakkelijk je aardappelschillen, gebruikte koffiepad(s), etensresten en eierschalen van die dag. Is het biobakje vol? Leeg het in de gft-container, spoel het om of was het af en gebruik het morgen weer voor je keukenafval.
(De tekst gaat verder onder de foto)
Foto: Omrin.
Zo gebruik je het biobakje
Die preikontjes, zaadlijsten van paprika’s en andere snijresten van je avondeten, waar laat je die? Gaan ze in de prullenbak of hou je ze apart voor in de gft-container?
Om ervoor te zorgen dat ze *niet* in de prullenbak belanden, zet je het biobakje op je aanrecht voordat je aan de slag gaat met het bereiden van je eten. Zet het deksel omhoog en klik het vast. Je kunt nu boven het bakje je groenten schillen en de snijresten van je snijplank zo in het bakje schuiven. En zijn niet alle borden leeg en kun je de resten niet op een later moment verwerken als kliekje? Dan kunnen die etensresten ook in het biobakje. Zit er nog een gebruikt koffiefilter in het koffieapparaat van vanochtend? Die kan er ook in, net als dat theezakje van vanmiddag en die eierdoppen van je lunchomelet.
Is het bakje -nagenoeg- vol aan het einde van de dag? Leeg het in de gft-container en maak het biobakje schoon, zodat je het de volgende dag schoon en fris weer kunt gebruiken.
Waar het bakje voor is bedoeld
Wat vooral niet in biobakje en ook niet in het gft?
Zo blijft je biobakje fris
Het biobakje is niet alleen makkelijk in gebruik, ook het reinigen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Even omspoelen na het legen is vaak al genoeg. Met de hand afwassen kan uiteraard ook én het bakje kan gewoon in de vaatwasser. Wel zo handig, toch?
Wil je een zakje gebruiken in het biobakje? Het is niet nodig, maar als je toch een zakje wilt gebruiken, gebruik dan alleen zakjes met Kiemplant- of OK Compostlogo. Andere zakjes verstoren het composteringsproces.
Afhaalpunten biobakje
Wil je een van de biobakjes bemachtigen? Vanaf 21 oktober kun je er gratis eentje afhalen -zo lang de voorraad strekt- tijdens openingstijden bij een van de volgende afhaalpunten:
- Servicepunten van gemeente Hoeksche Waard:
- Sportlaan 22 in Maasdam
- Van Vlietstraat 6 in Oud-Beijerland
- Ons kantoor in Westmaas (Smidsweg 20a)
- De milieustraat in Westmaas: als je een afspraak hebt om grof huishoudelijk afval weg te brengen, kun je een biobakje meenemen op de milieustraat. Je hoeft hiervoor niet apart langs ons kantoor te komen.
Daarnaast rijden we tussen 21 en 24 oktober door de Hoeksche Waard om in zo veel mogelijk dorpen het biobakje uit te delen.
Let op: je kunt per huishouden 1 biobakje afhalen zo lang de voorraad strekt.
Over het biobakje
Niet alleen het concept van het biobakje is duurzaam, ook het bakje zelf is duurzaam. Het is namelijk gemaakt van gerecyclede producten. Het deksel is gemaakt van gerecycled materiaal van koelkasten en de achterkanten van televisies. De body bestaat uit gerecycled huishoudelijk plastic afval zoals boterkuipjes.
Het biobakje is een van de extra manieren die je als inwoner van de Hoeksche Waardhelpen je afval thuis nog beter te scheiden, zodat je minder restafval overhoudt. Als je het biobakje (of een ander aanrechtbakje) gebruikt, verdwijnen er met name minder etensresten in je restafval. Daardoor blijft je grijze Kliko langer fris en hou je er ook nog meer ruimte in over.
Hoe meer grondstoffen we apart inzamelen, hoe beter (en hoe minder restafval je overhoudt). En dat is precies het doel dat de gemeente nastreeft met het Grondstoffenbeleidsplan 2025-2030.
Van gft naar compost
Gft-afval wordt verwerkt tot compost dat gebruikt wordt in de land- en tuinbouw. Zo maak je met jouw bananenschil dus het verschil voor een gezonde bodem en duurzamere voedselproductie.