Checklist afval en grondstoffen bij evenementen
- Op welke plekken en op welke momenten ontstaat afval op het evenemententerrein?
- Specifiek: op welke plekken op het evenemententerrein is sprake van uitgifte van eten en drinken?
- Check de mogelijkheden om afval te voorkomen met deze vragen:
- Is het nodig of kan het zonder?
- Is hergebruik mogelijk?
- Zo niet, kan het gerecycled worden?
Probeer zoveel mogelijk monostromen (stromen die bestaan uit één materiaalsoort of één type product) te creëren die gerecycled kunnen worden.
- Stel eisen aan de partijen die de uitgifte van eten en drinken verzorgen. Bijvoorbeeld:
- Alleen herbruikbaar of afwasbaar servies en bestek.
- Horeca zelf verantwoordelijk voor de afvoer van eigen afval.
- Voor de scheiding van grondstoffen: maak een inventarisatie van de typen afval die op de verschillende plekken op het evenemententerrein vrijkomen en maak een inschatting van de hoeveelheid.
Bepaal hoeveel containers je per type afval nodig hebt.
Evenementencontainers aanvragen bij de RAD met het aanvraagformulier.
- Bepaal de locaties op het terrein waar de containers moeten komen te staan.
Zorg voor de benodigde signing voor op de containers en bij/boven de containers.
- Informeer bezoekers, cateraars, vrijwilligers vooraf over wat ze moeten doen met onder meer bekers en het scheiden van hun afval/grondstoffen.
Benoem je contactpersoon voor de RAD (de persoon die aanwezig moet zijn op moment van ophalen van de containers).
- Regel toezicht op het aanbieden van afval tijdens opbouw, tijdens het evenement en na afloop tijdens het opruimen.
- Regel een afgesloten plek voor de containers als deze niet dezelfde dag van het evenemententerrein worden weggehaald.