Met Goed Scheiden Loont kunnen we een forse vermindering van het verbranden van grondstoffen en de uitstoot van CO2 bereiken. Door het beter scheiden van afval kunnen we het afvalbeheer betaalbaar houden. Er hoeft namelijk minder restafval tegen hoge kosten verbrand te worden.
Goed Scheiden Loont is een tariefsysteem waarbij je betaalt voor elke keer dat je restafval aanbiedt. De afvalstoffenheffing bestaat daardoor uit twee delen:
- Een basistarief
Eén basistarief per jaar voor alle huishoudens. Het basistarief is voor zowel de eenpersoonshuishoudens als de meerpersoonshuishoudens gelijk en wordt aan het begin van het jaar in rekening gebracht. - Variabel tarief
Het variabele tarief dat wordt doorbelast, is afhankelijk van het aantal keer dat je restafval aanbiedt. De afrekening van het variabele tarief ontvang je aan het begin van het daaropvolgende jaar.
Voor het aanbieden van de gft-container, pmd-zakken en oud papier wordt geen tarief in rekening gebracht.
Kijk voor de actuele tarieven op de website van SVHW.
Alle restafvalcontainers hebben een chip en dekselnummer. De chip bevat een unieke code die gekoppeld is aan de containergegevens in de adressenadministratie van de RAD. Daarnaast zit er op de achterzijde van de restafvalcontainer een adressticker.
Als de vuilniswagen de restafvalcontainer leegt, wordt de chipcode uitgelezen en vastgelegd. Zo weten wij hoe vaak de container wordt geleegd.
- Het afval in de container wordt niet gewogen. Wij tellen het aantal keer dat je de restafvalcontainer laat legen of het aantal keer dat je de ondergrondse container gebruikt.
- De milieupas voor de ondergrondse container werkt net zoals de (chip in de) container. In de pas zit een chip die bij het openen van de ondergrondse restafvalcontainer wordt uitgelezen en vastgelegd. Het aantal inworpen in de restafvalcontainer wordt doorbelast.
- Het is belangrijk dat je de geregistreerde container of milieupas gebruikt die bij je adres hoort.
- Wanneer er afval naast de ondergrondse container staat, wil dit niet automatisch zeggen dat de container vol zit. Check altijd even of het afval in de container past. Als de klep niet dicht gaat omdat de ondergrondse container vol zit, wordt er geen tarief in rekening gebracht.
- Kun je het afval niet kwijt, omdat er een storing is? Neem dan de afvalzak mee terug naar huis en laat deze niet achter bij de container. Ervaring leert dat er snel meer zakken volgen en daardoor raakt de leefomgeving vervuild. Neem contact met ons op en wij komen dan langs om de storing te verhelpen, zodat je snel het afval weer kwijt kunt.
Veelgestelde vragen
Heb je meer vragen over Goed Scheiden Loont? Neem contact met ons op via gsl@radbv.nl.